Oktanyum'un Deneysel Amatör Roketçilik Web Sitesi


Dünya Astronomi Yılı 2009

 

 
  •  Giriş
  •  İzmir Amerikan Koleji Astronomi Şenliği
  •  

    Giriş

    Uluslararası Astronomi Birliği (IAU), 2009 yılını Galileo Galilei’nin teleskopla yaptığı ilk gökyüzü gözleminin 400. yıldönümü olması sebebiyle Dünya Astronomi Yılı ilan etti. UNESCO bu çağrıya ortak oldu ve Birleşmiş Milletler, 2009 yılını Dünya Astronomi Yılı olarak kabul etti. DAY 2009′nın en önemli amaçlarını; astronomi bilimindeki gelişmelerin paylaşılması yoluyla, bu sonuçlara ulaşabilmek için takip edilen araştırma ve düşünce sürecinin anlatılmasıyla toplumun genelinde bilimsel bilincin geliştirilmesi, bilim eğitiminin iyileştirilmesi ve desteklenmesi, gökyüzüne ve dolayısıyla doğaya olan ilginin ve merakın arttırılması ve bilim insanları arasındaki cinsiyet dengesinin teşvik edilmesi oluşturuyor. Yıl boyunca Türkiye’deki gerçekleştirilecek etkinliklerini Türk Astronomi Derneğinin koordine ettiği DAY 2009, dileyen herkesi astronomiyle kaynaştırmayı hedeflerken şu çağrıyı yapıyor. “Evren sizi bekliyor…”  Ben de bu çağrıya kulak verip imkan dahilinde etkinliklerde yer almaya çalışacağım.    


    İzmir Amerikan Koleji Astronomi Şenliği  

    İzmir'in köklü eğitim kurumlarından biri olan Özel İzmir Amerikan Koleji (ACI) Astronomi Kulübünün Dünya Astronomi Yılı nedeniyle düzenlediği Astronomi Şenliğine Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü  öğretim görevlisi Prof. Dr. Serdar Evrenin daveti üzerine 21 Ocak 2009 günü katıldım. Aynı zamanda E.Ü. Gözlemevi Müdürü de olan Prof. Dr. Serdar Evren şenlikte ''Dünya Astronomi Yılı Etkinlikleri'' konulu bir seminer verdi. Şenliğin bir diğer konuğu da Dünyanın neresinde olursa olsun güneş tutulmasını görüntüleyip kayıt altına alan Tutulma Avcıları adlı grubun bir üyesi olan, Tutulma Avcısı Kubilay Akdemirdi. Kubilay Akdemir 'Güneş Tutulması'' adlı belgesi eşliğinde güzel bir sunumda bulundu.

    Model roketleri sergilediğim stand, öğrenciler tarafından ilgiyle izlenirken okul bahçesinde model roket motorunun çalışmasını anlatan gösterim büyük bir beğeni topladı.

                             

    Model Roketçilik hakkında bugüne değin pek bir bilgi sahibi olmayan öğrencilerin yaptığım sunumla bu eksikliklerinin giderildiğini düşünüyorum. Sunumumdan sonra roketçilik hakkında sorulan sorular ve daha sonra benimle irtibata geçen öğrenciler roketçilik hakkındaki temennilerimi doğrular nitelikte idi. 

               

    Etkinlik süresince maddi ve manevi destekleriyle bana yardımcı olan eşime teşekkür ederim. Ayrıca bu etkinlikte bana model roketçilik konusunu geniş kitlelere yaygınlaştırma amacımı gerçekleştirmekte yardımları dokunan başta  Özel İzmir Amerikan Koleji (ACI) Müdürü Chris HANNA ve Prof. Dr. Serdar Evren ve eşi ACI Matematik  ve Astronomi Kulübü öğretmeni Eren Evren olmak üzere tüm organizasyon komitesine teşekkürlerimi sunuyorum.

                                   

    Video-1 (3,80 MB, WMV dosyası)                                   Video-2 (3,79 MB, WMV dosyası) 


    Son güncelleme 27 Ocak 2009

    Sayfa Başı
    Ana Sayfa