|
GirişModel roketin en uç kısmına burun denilebilirse de bu burun şeklinin koni olmasından dolayı bu kısma burun konisi adı verilmesi uygun olacaktır. Şeklin koni olması aerodinamik direncin minimum olmasını sağlamak içindir. Bu gerekliliği sağlamak için burun konisi roket ve uçakların yanısıra denizaltılar ve yüksek hızda karada giden araçlar için de tasarlanmaktadır. Burun konisinin tasarımında buruna ait geometrik şeklin belirlenmesi, uçuş esnasında aerodinamik direncin tesiri altındaki roketin optimum performansı için çok önemlidir. Hava gibi akışkan bir ortam içerisinde çok hızlı yol alan roketin karşılaşacağı aerodinamik direncin en aza indirilmesi burun konisi tasarımının başarısına bağlıdır. ŞekilleriBurun konileri başlıca olarak dört esas şekilde tanımlanabilir:
Yukarıda söz edilen ve model roketçilikte yaygın olarak kullanılan burun konisi şekillerinden bazıları resim
1’de gösterilmiştir.
Resim 1 -- Model roketçilikte çoğunlukla kullanılan burun konisi şekilleri Roketin uçuşu esnasında tesiri altında kaldığı sürüklenme kuvvetine karşı koyacak olan burun konisi şeklini meydana getiren yüzey alanlarına bağlı olarak, sürüklenme yüzdeleri çok değişiklik gösterebilmektedir. Bu yüzden roketin uçuş hızına bağlı olarak burun şekilleri farklı olabilmektedir. Sesten yavaş (subsonik) roketlerde bu biçim eliptik ve parabolik şekilde olurken, sesten hızlı (süpersonik) roketlerde bu biçim ojiv ve konik şekil olmaktadır.
Resim 2 -- Model roketçilikte kullanılan burun yüzeylerinin sürüklenme yüzdeleri Kanatçık bölümündeki uyarı burun konisi içinde geçerli olup model roketlerin hızları uzay roketleri gibi süpersonik ve hipersonik hızlarda olmadığı için burun uçlarının yuvarlatılmış olmasına dikkat edilmelidir. Bundan dolayı, bir model roket için en iyi burun şekli hafifçe yuvarlatılmış olan parabolik burun konisi şeklidir. Burun ucuna fantastik uzay araçlarına benzemesi için asla metal bir iğne ya da çivi takmayınız. Eğer uçuşunuz hatalı olursa model roketiniz roket motorlu bir dart haline dönüşebilir. |